Трите големи автомобилстроителни концерна от Детройт Ц Форд (Ford Motor), Дженерал моторс (General Motors Co) и Фиат-Крайслер (Fiat Chrysler Automobiles NV) ще спрат дейността на заводите си в САЩ като мярка срещу разпространението на коронавируса, информира Ройтерс.

Компаниите по този начин остъпват под натиска на синдикатите, представляващи около 150 000 почасови работници от тези заводи.

Компаниите по този начин остъпват под натиска на синдикатите, представляващи около 150 000 почасови работници от тези заводи.

Трите концерна ще спрат също производството в Канада и Мексико.

Акциите им понесоха тежък удар във вчерашната търговия. Книжата на Дженерал мотърс поевтиняха със 17,3 на сто в края на сесията, на Форд Ц с 10,2 на сто, а на Фиат-Крайслер Ц с 9,2 на сто.

В северноамериканските заводи на трите автомобилостроителя се произвеждат най-печелившите им пикапи и СУВ-ове.

Вчера компаните обявиха споразумение със синдикатите, предвиждащо заводите да продължат да работят, но със съкратени смени и намален персонал. Споразумението обаче бе изоставено, след като Хонда (Honda Motor Co) обяви, че ще затвори заводите си в Северна Америка за шест дни, а работник на Форд от завод в щата Мичиган даде положителен резултат при тест за коронавирус.

Форд съобщи, че ще затвори всичките си заводи в САЩ, Канада и Мексико след вечерната смяна днес за щателно почистване и дезинфекция. Мярката ще бъде в сила до 30 март. Графикът на Дженерал мотърс е същият, а Фиат-Крайслер планира спирането да продължи до края на март.

Японската Нисан (Nissan) обяви, че ще спре производството си в САЩ от 20 март до 6 април, макар в заводите й да няма потвърдени случаи на Ковид-19.

Южнокорейската Хюндай (Hyundai Motor Co) затвори завода си в Алабама вчера сутринта след положителен тест на работник там.

Тойота (Toyota Motor Corp) ще затвори северноамериканските си заводи за два дни идната седмица.

Ударът върху автомобилостроенето може да се усети и от правителството на САЩ, което би загубило 2 млрд. долара данъчни приходи при спиране на автомобилните продажби на целия американски автомобилен сектор за седмица, сочи проучване на Центъра за автомобилни изследвания