Съдът в Токио продължи ареста на Карлос Гон до 22 април в рамките на новите обвинения в предполагаеми финансови измами, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

След този период ще стане ясно какви мерки ще бъдат взети срещу 65-годишния бивш ръководител на френско-японското автомобилно обединение Рено-Нисан (Renault-Nissan). Вариантите са три:

  • могат да бъдат повдигнати обвинения и той да остане в затвора до процеса;
  • може да бъде задържан отново по други обвинения;
  • може да бъде пуснат на свобода без съдебно преследване.

"Невинен съм по всички обвинения, които ми предявиха. Обичам Япония и Нисан. Никой не може да прекара 20 години в една страна и начело на една компания без любов. Цялата си кариера посветих на постигането на успех с Нисан, ние имаме голям принос за икономиката на Япония, за развитието на бизнеса." Това каза Гон във видеообръщение, разпространено на 9 април и предоставено от адвоката му Юничиро Хиронака на пресконференция в Токио (на снимката).

Надявам се, че съдът по моето дело ще бъде честен, допълни бившият шеф на Рено-Нисан-Мицубиши.

Гон и неговият близък сътрудник, бившият член на съвета на директорите на Нисан Крег Кели, бяха арестувани на 19 ноември миналата година по подозрение, че са нарушили японското финансово законодателство. Гон бе обвинен, че не е декларирал според правилата размерите на възнаграждението си от 9 милиарда йени или над 80 милиона долара като председател на съвета на директорите на Нисан от 2010-а до 2018 година.

Кели, който е обвинен в съучастничество в тези злоупотреби, бе пуснат под гаранция в края на миналата година, но Гон бе оставен в ареста. След като Гон нае нов адвокат той му издейства освобождаване под гаранция от 9 милиона долара, но на 4 април Гон отново бе задържан във връзка с нови подозрения в злоупотреби.