Правителството на САЩ увеличи в понеделник усилията си, за да блокира възможността China Mobile да предлага услуги на американския телекомуникационен пазар, препоръчвайки молбата на оператора от Китай да бъде отхвърлена, тъй като притежаваната от китайската държава компания щяла да представлява риск за сигурността, предава Ройтерс.

Федералната комисия по комуникациите (FCC) трябва да откаже датиращото още от 2011 г. заявление на China Mobile да предлага телекомуникационни услуги между Съединените щати и други държави, заяви в публикувано на уебсайта си изявление Националната администрация на САЩ по телекомуникации и информация (NTIA).

"След сериозна ангажираност с China Mobile опасенията за повишен риск за американските правни и национални интереси в областта на сигурността не можаха да бъдат решени", се казва в изявлението, цитирано от Дейвид Рийдл, помощник-секретар по комуникациите и информацията в Министерството на търговията на САЩ. Националната телекомуникационна и информационна администрация е ведомство към министерството.

China Mobile, най-големият телекомуникационен оператор в света с 899 милиона абонати, не е отговорил на искането на Ройтерс за коментар. 

Ходът от страна на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се случва на фона на нарастващите търговски напрежения между Вашингтон и Пекин. Съединените щати възнамеряват да наложат мита на стойност 34 милиарда долара за стоки от Китай на 6 юли, за които се очаква Пекин да отговори с контрамерки.

И ZTE Corp, вторият по големина китайски производител на телекомуникационно оборудване, беше принуден да прекрати важни оперативни дейности през април, след като САЩ наложиха забрана на доставчиците, заявявайки, че компанията е нарушила споразумение за мениджърите, които са заговорничили да избегнат американските санкции срещу Иран и Северна Корея.