Британският бизнес е загубил вяра в политическия процес в Обединеното кралство заради правителствените действия в ситуацията около Brexit, заяви ръководителят на Института на директорите (IOD), който обединява около 30 хиляди ръководители на бизнес компании Едуин Морган.

Той коментира изявлението на британския премиер Тереза ​​Май. че в парламента на страната до 12 март ще се проведе ново гласуване по споразумението за Брекзит с ЕС.

Споразумението с ЕС в сегашния му вид беше отхвърлено от британските парламентаристи през януари със значително мнозинство. Депутатите изискват промени в текста относно граничните споразумения между Северна Ирландия и Република Ирландия. Досега Европейският съюз отказва да направи промени в споразумението. Междувременно Великобритания трябва да напусне ЕС още на 29 март. Май обаче заявява, че Великобритания все още има шансове да напусне Европейския съюз с "сделка".

Според Морган, в играта, когато правителството забавя времето и поставя страната пред перспективата да напусне ЕС без споразумение, твърде много е заложено на карта.

"Министър-председателят трябва да даде на всички възможно най-бързо яснота какви ще бъдат следващите стъпки на правителството, ако парламентът отново не одобри текста на споразумението. Компаниите са загубили вярата си в политическия процес и като тези, които първо се чувстват последиците от Брекзит без сделка, те те искат да знаят повече за плановете на правителството ", - каза ръководителят на IOD.