"Тесла" (Tesla) планира да направи нови сондажи в търсене на вода, за да захрани разширяването на гигазавода си край Берлин, според представители на местните власти и на екологични организации, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Така компанията се опитва да заобиколи германската бюрокрация и да ускори възможното решение.

След като пускът на завода през март замалко да се провали поради протестите от страна на екологични организации, "Тесла" реши да вземе нещата в свои ръце, за да може да удвои производството в комплекса в Грюнхайде, провинция Бранденбург, от 500 000 до 1 милион автомобила годишно. За целта все пак е необходимо одобрението на местните власти.

На среща на общинския съвет миналата седмица представители на "Тесла" са обявили, че компанията ще финансира проучвателни дейности, за да обнови доста старата карта на местните подпочвени води, които могат д се ползват от завода, съобщи кметът на Грюнхайде Арне Кристиани. "Нямаме нищо против", заяви той за Ройтерс, но допълни, че е малко необичайно частна компания да извършва такива проучвания вместо местните власти.

Говорител на министерството на околната среда на провинцията съобщи, че "Тесла" е в контакт с местните власти по въпроса, но все още не е подала официално искане за сондажи. Ако бъде открита вода, компанията ще трябва да кандидатства, за да получи лиценз за ползването й, допълни говорителят.

Местни политици и природозащитни организации се опасяват от опасен прецедент и казват, че ако "Тесла" открие вода може да претендира за преференциален достъп до нея.

"Ние познаваме тази компания. Тя прави, каквото си иска и ще направи точно това с водата, която открие", казва Михаел Ганшов, председател на местната екологична организация "Грюне лига" (Gruene Liga). "Водата е обществено достояние, ползването й е обществена задача, това е червена линия," допълва пред в. "Тагесшпигел" представител на съседния регион Меркиш-Одерланд. От "Тесла" засега не дават коментар по темата.