Американският производител на електромобили Тесла (Tesla) е подписал споразумение за получаване на заем от 3,5 млрд. юана (521 млн. долара) за строителството на завода му в Шанхай. Това съобщи снощи телевизия Си Ен Би Си, позовавайки се на данни от компанията.

По-рано тази седмица шанхайските власти съобщиха, че строителството на монтажния цех на завода трябва да приключи през май, припомня телевизията.

Новият завод ще бъде първият на Тесла извън САЩ, както и първото предприятие в автомобилния сектор на Китай със 100-процентов чуждестранен капитал, уточни ТАСС, цитиран от БТА.

Споразумението за строителството му бе подписано през юли 2018 г. от Тесла с администрацията на района Линган и корпорация "Линган". Очаква се до 2020 г. в него да започне производство на електромобилите Модел 3 (Model 3), което постепенно да достигне 500 000 коли годишно.

В началото на август миналата година агенция Блумбърг съобщи, че Тесла е готова да инвестира в проекта 5 млрд. долара, както и за възможността да бъдат привлечени средства в Китай за частичното му финансиране.

Шефът на компанията Илон Мъск посочи, че, за да се осигури производството на 250 000 автомобила годишно, ще бъдат необходими 2 млрд. долара.