Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) обяви късно вчера, че печалбата на компанията за третото тримесечие се е удвоила спрямо третото тримесечие на миналата година. В същото време приходите са под прогнозите на анализаторите, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Компанията, управлявана от Илон Мъск, е реализирала печалба от 3,29 милиарда долара през трите месеца, завършващи през септември, повече от два пъти в сравнение със същия период на миналата година, посочиха от "Тесла" след затварянето на американския фондов пазар.

Приходите на производителя са се увеличили с 56 на сто до 21,45 милиарда долара, но са под пазарните очаквания за 22 млрд. долара, допълва ДПА. Веднага след това акциите на "Тесла" се понижиха с 5 на сто и продължават да са на отрицателна територия.

Компанията на Мъск е доставила почти 344 000 електрически коли през третото тримесечие, поставяйки нов рекорд.

Въпреки това не е сигурно дали групата може да постигне амбициозната си цел да увеличи доставките през 2022 г. с 50 процента в сравнение с миналата година.

За да направи това, "Тесла" ще трябва да продаде повече от 1,4 милиона автомобила за годината като цяло и да достави на половин милион коли на клиенти през последното тримесечие.

В "Тесла" сме натиснали "педала до ламарината" (работа на пълно натоварване - бел. ред.), заяви след излизане на резултатите Мъск. Милиардерът посочи, че това се случва въпреки очакванията за рецесия по света. По думите му Управлението за федерален резерв на САЩ увеличава лихвите с по-бързо темпо от необходимото.