70% от стоката, която се предлага в големите търговски вериги, е българска. И ако трябва да се вкара още 50 на сто родна продукция, това ще доведе до изхвърляне от пазара на едни производители за сметка на други. Това каза пред bTV Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.

Представителите на търговските вериги ще инициират среща с премиера Бойко Борисов, за да изложат своите предложения за подпомагане на българските производители.

"Откъде продукция за милиарди изведнъж се появи в извънредната ситуация? Ние все още нямаме този отговор. Имаме подозрения, че става дума за производители от сивия сектор. Ние, разбира се, сме готови да помогнем и на тези производители да излязат в бялата икономика, но това не става с регулации", коментира още Матеев.

По думите му, ако се приеме мярката на Министерството на земеделието и храните, това би означавало компромис с качеството на предлаганата продукция.

Според него въвеждането на 50% регионална продукция означава не само да се премахнат част от сегашните производители, но и да се изхвърли чуждестранните доставчици.

"Ние категорично сме против подобна регулация, която е против интереса на потребителите, на коректните производители. Тя нарушава законите на ЕС, което ще ни се върне обратно като бумеранг, защото останалите страни в ЕС няма да оставят това така и ще има реципрочни мерки", предупреди Матеев.


Той обяви, че в момента България е в търговска война със Северна Македония, след спиране на тяхна стока на границата от Българската агенция по безопасност на храните.

Преди дни земеделският министър Десислава Танева обяви, че няма да направи и крачка назад в усилията си да осигури достъп на българския производител на храни до единствените точки за търговия в момента. Тя настоя 50% от щандовете в големите супермаркети да бъдат отделени за родното производство.

"Нашите усилия са насочени към това да създадем работещ модел. Предложили сме вариант, който смятаме, че няма да наруши логистиката на търговските вериги, но ще им създаде задължение за структуриране на нов регионален канал за доставка - именно отделянето на достатъчно площи за български продукти", каза Танева.

Министърът обясни, че подобен модел съществува в страни като Италия и Франция, където работи добре.

"Няма кой да ме убеди, че продукция, докарана от 500 километра, е по-прясна и добра от местната", аргументира се тя.