Словенската компания Ер Адриатик, собственост на бизнесмена от черногорски произход Изет Растодер, е купила фалиралата словенска авиокомпания Адриа еъруейз за 45 000 евро, съобщава порталът Exyuaviation.

Растодер, известен като вносител и продавач на банани, но и като търговец с недвижими имоти, основа Ер Адриатик само няколко дни, след като Адриа еъруейз фалира в края на септември миналата година. По-рано той съобщи, че смята да използва сертификата за авиационен оператор /AOC/ на Адриа за развитие на собствената си компания, за която ще купи два самолета. Бизнесменът, роден в Черна гора, който се е преселили в Любляна през 1986 г., планирал също да основе нискотарифна авиокомпания със седалище в Любляна.

На търга за имуществото на Адриа освен Ер Адриатик участваха още две компании - хърватската Комфория, която е регистрирана и в Словения, и Дийл аеро, новооснована фирма, собственост на Деян Слодей, бивш пилот в Адриа еъруейз.

Сертификатът за авиационен оператор на Адриа еъруейз в момента е блокиран заради фалита на компанията, но ще бъде активиран, след като Ер Адриатик изпълни определени задължения според словенските правила за гражданска авиация, сред които и притежание на оперативни самолети.

Словенският АОС дава на собственика право да извършва търговски услуги от Словения и други страни членки на ЕС.