Епидемията от свинска чума през последните седмици засяга бизнеса на румънските фермери, които са принудени да пожертват хиляди животни. Над 3 000 прасета бяха умъртвени в окръг Браила заради вируса, а властите обявиха, че евтаназията на животни ще продължи в следващите дни.

Румънските фермери са засегнати заради големия брой прасета, които са принудени да пожертват, и някои обявиха, че ще се откажат от този бизнес.

Например производителят на колбаси "Карнипрод Тулча" - бизнес за 18 милиона евро, ръководен от Николае Чуляк, обяви, че ще се откаже от отглеждане на прасета, след като африканската чума по свинете засегна над 40 000 негови животни.

"Стигнахме до 29 000 убити прасета от общо 45 000, които следва да бъдат убити и изгорени. Трябва да унищожим и 500-600 тона свинско месо на склад. Тук сме в критична зона в близост до Делтата на Дунав. В бъдеще ще купуваме свинско месо от други производители", заяви Николае Чуляк пред в. "Зиарул финанчиар".

Фермерите предупредиха, че над 65 000 прасета следва да бъдат пожертвани в цялата страна заради вируса на африканската чума, който е открит и в окръзи, като Сату Маре, Бихор, Констанца, Яломица, Браила. Най-новото огнище бе открито в сряда в окръг Сълаж и това ще повлияе за увеличаване на вноса.

Според данни на статистическата служба на ЕС Евростат през първите четири месеца на 2018 г. вносът на свинско месо е нараснал с 30 процента спрямо предходната година, достигайки до над 140 милиона евро през април 2018 г. През 2017 г. румънците са консумирали свинско месо от внос на стойност 475 милиона евро.

В средата на юли румънските власти поискаха помощ от ЕС за фермерите, засегнати от вируса на африканската чума по свинете.

"Сметнах за необходимо, уважаеми колеги, да ви информирам и да използвам тази среща, за да поискам от името на моята страна помощ. Изпратих на двамата европейски комисари г-н Фил Хоган и Витянис Андрюкайтис молба за конкретна финансова помощ, за да можем да помогнем на румънските фермери, които са сериозно затруднени от присъствието на този вирус и от радикалните мерки, които трябва да бъдат взети", заяви румънският министър на земеделието.

В сряда Националната санитарно-ветеринарна служба съобщи за нов случай на африканска чума по свинете, установен в окръг Сълаж, при два трупа на диви прасета в гора в село Майерище, което се намира близо до границата с окръзите Сату Маре и Бихор.

След потвърждаването на диагнозата от Института по диагностика и здраве на животните в Букурещ - Национална референтна лаборатория за диагностика и здраве на животните, ветеринарните служби се намесиха спешно, обяви Националната санитарно-ветеринарна агенция.

Във Връзка с чумата по румънските прасета България реши да изгради ограда по границата с Румъния така, че дивите свине да не навлизат в наша територия и да не пренасят заразата. Според експерти обаче тази ограда не може да спре 150 килограмов глиган.

Освен това бе забранен и груповия лов на дива свиня у нас.