Технологичният американски гигант Епъл (Apple) предупреди, че има опасност от недостиг на айФон-и (iPhone) по целия свят, след като временно затвори заводите си в Китай заради избухналата в страната епидемия от новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Калифорнийската компания произвежда повечето си продукти в Китай. "Доставките на айФон-и в световен мащаб временно ще бъдат затруднени, обяви Епъл в комюникето си, което бе разпространено късно снощи.

Проблемите със снабдяването временно ще засегнат и приходите ни, допълни технологичният гигант, след като прогнозира, че през текущото тримесечие няма да може да изпълни целите си за продажбите. Това е сигнал, че забавянето на продукцията и на потреблението в Китай все по-сериозно засяга големите групи.

Епъл временно спря работата на заводите си в Китай заради епидемията. Компанията заяви, че макар заводите й в Китай да заработиха отново, производството върви по-бавно от очакваното.

Първоначално компанията заяви, че през тримесечието, приключващо през март, ще реализира печалба между 63 и 67 милиарда долара, а вчера заяви, че очакваната печалба е 62,4 милиарда долара.

Още в края на януари, когато публикува рекордни резултати благодарение на силното търсене на гамата айФон 11, излязла преди коледните празници, Епъл подчерта, че епидемията води до несигурност и затова прогнозите му за оборота бяха в толкова широките граници от 63 до 67 милиарда долара.