Европейският самолетопроизводител "Еърбъс" (Airbus) обяви, че приходите му през четвъртото тримесечие на фискалната 2021 г. са отбелязали спад от 14% до 17 милиарда евро спрямо същия период година по-рано, предава БНР.

Нетната печалба на европейския конгломерат обаче нарасна с 2% в сравнение със същото тримесечие на 2020 г., достигайки 1,58 милиарда евро, като печалбата за акция също се повиши с 2% на годишна база до 2,01 евро.

През цялата фискална 2021 г. приходите на компанията нараснаха с 4% в сравнение с година по-рано, достигайки 52,15 милиарда евро.

Нетната печалба пък достигна 4,21 милиарда евро, като това представлява сериозно подобрение спрямо нетната загуба от 1,13 милиарда евро, регистрирана през 2020 г., когато началото на коронавирусната пандемия и въведените заради нея сериозни ограничения по света засегнаха тежко авиоиндустрията.

За цялата изминалата година печалбата на Airubus достигна 5,36 евро за една акция при загуби от 1,45 евро за акция година по-рано.

"2021-а беше година на преход, където вниманието ни се измести от управляване на пандемията към възстановяване и растеж. Благодарение на устойчивостта и усилията на нашите екипи, клиенти и доставчици, ние постигнахме забележителни резултати през цялата година", посочи главният изпълнителен директор на Airbus - Гийом Фори

"Рекордната нетна печалба и усилията ни за укрепване на нетната парична позиция са в основата на нашето предложение за повторно въвеждане на изплащането на дивиденти в бъдеще на притежателите на наши акции", допълни той.