Съдът на ЕС постанови днес, че купувачите на автомобили Фолксваген (Volkswagen) със софтуер за манипулиране на показанията за вредни емисии, могат да съдят автомобилостроителя в страните, в които са закупили колите, предадоха световните агенции.

Областният съд в австрийския град Клагенфурт, който разгледа жалба за нанесени щети от австрийска група за защита на потребителите, представляваща 574 клиенти, поиска Съдът на ЕС да се произнесе по въпроса, предава БТА.

Фолксваген, чиято основна централа е в Германия, е оспорил международната юрисдикция на австрийските съдилища, обяви Съдът на ЕС, цитиран от Асошиейтед прес.

Европейският правосъден орган е преценил, че мястото, където са нанесени щетите, е това, в което са закупени автомобилите от трети страни, в този случай Австрия.

Производителят на моторни превозни средства, който е установен в една страна членка и участва в незаконно фалшифициране на автомобили, продадени в други страни членки, логично може да очаква да бъде съден в тези страни, заключи Съдът на ЕС.