Нови разкрития около проблемите с компанията "Олимпик" бяха направени в Кипър.

Тамошната Сметна палата е алармирала преди 3 години за потенциални затруднения пред застрахователната компания, съобщи БНР.

Председателя на Палатата посочва, че още през 2015-а година кипърската институция е предупредила за възможни проблеми пред компанията от следващата 2016-а година, когато влиза в сила новата система за застрахователен надзор в ЕС - познат като "Платежоспособност 2".

Заради проблеми с капиталовата адекватност "Олимпик" не е в състояние да отговори на изискванията на "Платежоспособност II", бе решаващият извод в доклада от външния му одит, представен на 4 май тази година.

В него одиторът констатира, че не е било възможно да се съберат доказателства за наличието на активи, с които компанията да удовлетвори новите критерии за функционирането на застрахователните дружества. Спорното финансиране е на обща стойност от около 210 млн. евро и включва инвестиции в имот и в  друго дъщерно дружество, корпоративни облигации и пари в брой.

Въпросът сега е дали това е било известно на българската Комисия за финансов надзор и ако да-какво е предприела тя, за да не бъдат ощетени клиентите на застрахователя. Защото компанията "Олимпик" е с преобладаващи български клиенти, нищо че е регистрирана в Кипър. Според данните, 270 000 са закупилите нейни полици в България, 10 000-в Кипър, но от тях 2000  са българи.