Германският автомобилен производител Volkswagen ще плати на всеки служител годишен бонус като разпределение на печалбата в размер на 4750 евро, пише германското списание Spiegel, като се позовава на източници от компанията.

Бонусът важи за всичките 100 000 служители на трудов договор на Volkswagen AG - от готвачите в столовете до инженерите. Текущият бонус е с 16% по-висок от този от предходната година. По това време служителите получиха по 4100 евро.

Съответно от бонуса ще се възползват всички служители на договор в големите заводи на VW във Волфсбург, Хановер, Брауншвайг, Залцгитер, Касел и Емден. Изключени са служители на дъщерни дружества като Audi или Porsche, за които се прилагат собствени правила, пише Spiegel. Според Wolfsburger Allgemeine Zeitung настоящият бонус е най-високата сума от избухването на Дизелгейт през 2015 г. По това време за служителите имаше бонус от близо 6000 евро.

2018 г. беше "тежка година" за служителите на VW, казва председателят на влиятелния работнически съвет Бернд Остерло, цитиран в корпоративния вестник Mitbestimmen. Били са отменяни смени, а производствени програми - отхвърляни. Въпреки това всички тези проблеми "не са отговорност на служителите". Точно обратното: "колегите отново превъзмогнаха всичко и се справиха". Затова според Остерло е "справедливо, че работната сила сега ще получи своя дял от успеха".

Според Wolfsburger Allgemeine Zeitung авансовото плащане на разпределението на печалбата е било направено с ноемврийската заплата. Останалата сума трябва да бъде изплатена през май.