Кризата в Чеврено море продължава да оказва влияние върху ключови производства. Някои компании временно спряха работа - главно в автомобилния бизнес. 

Първо беше "Тесла" (Tesla), последва я "Волво" (Volvo), а вече и "Судзуки" (Suzuki) и  "Мишлен" (Michelin).

Много компании за контейнерни превози решиха заради заплахите от йеменските бунтовници хуси да отклонят корабите си по по-дългия път около Африка вместо рисковия маршрут през Червено море, а това забавя доставките със средно 10 дни.

Четири завода на Michelin в Испания няма да работят на 20-и и 21 януари заради забавяне на доставките на суровини, съобщават от компанията, цитирани от Ройтерс и БТА. Тези предприятия не работиха на 13-и и 14 януари заради недостиг на суровини, най-вече гума и каучук от Азия.

Suzuki съобщи във вторник, че е спрял производството в завода си в Унгария за една седмица заради нарушения по веригата за доставки.

Компанията планира да възобнови в понеделник производството в завода си в северния унгарски град Естергом, където произвежда два модела спортни автомобили.

Нападенията на хусите са причинили закъснения в доставките на двигатели и други части за завода на Suzuki, тъй като превозващите ги кораби са били принудени да се отклонят от пътя си.

Нарушенията на корабоплаването в региона на Червено море могат да засегнат и други японски автомобилостроители, макар че тримата най-големи производители в страната - "Тойота" (Toyota Motor Corp.), "Хонда" (Honda Motor Co.) и "Нисан" (Nissan Motor Co.), съобщиха, че засега производството им не е повлияно.

Миналата седмица Volvo обяви, че е принуден да спре за няколко дни производството си в завода си в белгийския град Гент. Предприятието спря работа в понеделник, вторник и сряда поради закъснения в доставката на скоростни кутии. Оттам допълват, че е възможно производството да се възобнови в четвъртък.

Tesla съобщи миналия петък, че спира работата на завода си край Берлин за около две седмици. "Заради липса на компоненти сме принудени да спрем производството на автомобили в гигафабриката Берлин-Бранденбург между 29 януари и 11 февруари с изключение на някои подпроизводства." "Ще възобновим работата на пълен капацитет на 12 февруари."

Същевременно шведската компания за производство и продажба на мебели ИКЕА (IKEA) заяви, че ще се придържа към планираното намаление на цените си, въпреки че нейните разходи са се увеличили заради проблемите с корабоплаването в Червено море. 

"Ние се ангажираме... да продължим трайното намаляване на цените", заяви в понеделник в навечерието на форума в Давос Йеспер Бродин, главен изпълнителен директор на холдинговата компания "Инка" (Ingka Group), която притежава повечето от магазините на ИКЕА.