Съд в град Сан Хосе, щата Калифорния, осъди основателят и главен изпълнителен директор на биотехнологичната компания "Теранос" (Theranos) Елизабет Холмс на 11 години и три месеца затвор за измама на инвеститорите, предадоха световните агенции и БТА.

Окръжният съдия Едуард Давила, осъди Холмс по три обвинения в измама на инвеститори и едно - в заговор. Съдебни заседатели признаха 38-годишната Холмс за виновна през януари след продължило три месеца съдебно дело, отбелязва Ройтерс.

Съдията оповести, че срокът на наказанието започва да тече от 27 април 2023 г. Очаква се адвокатите на Холмс да поискат от съдията да й разреши да остане под гаранция за срока на обжалването.

Преди да бъде произнесена присъдата, помощник-прокурор Джеф Шенк каза на съдията, че 15-годишна присъда "би отправила послание, че целта не оправдава средствата".

Адвокатът на Холмс, Кевин Дауни, поиска за нея домашен арест, заявявайки, че снизходителността би била оправдана, тъй като за разлика от човек, извършил тежко престъпление, нейните действия не са били продиктувани от алчност. Според съдебната документация Федералната пробационна служба е препоръчала 9-годишна присъда затвор.

Холмс основава биотехнологичната компания "Теранос" през 2003 г., когато е 19-годишна студентка в Станфордския университет. Година по-рано тя получава стипендия за изследователски проект. Отказва се от следването си и убеждава своя преподавател по химическо инженерство Чанинг Робъртсън да използват парите за разработване на новаторска система за кръвен анализ. Идеята на Холмс е да създаде устройство, което може да извършва десетки анализи и да диагностицира стотици заболявания само с една капка кръв, взета от пръста.

Идеята се оказва привлекателна за инвеститорите. Капитализацията на "Теранос" бързо се увеличава, като в определен момент възлиза на 9 милиарда долара. Стартъпът се превръща в една от водещите компании в Силициевата долина, а Холмс бива сравнявана със Стив Джобс, Илон Мъск и Марк Зукъръбърг. През 2015 г. обаче става ясно, че устройството за кръвен анализ "Едисон" не работи. Холмс е дадена на съд за мошеничество и измама на инвеститорите, след като компанията бързо се обезценява и престава да съществува.