Главният изпълнителен директор на Райънеър (Ryanair) Майкъл О'Лиъри заяви днес, че отчасти британската Служба за гражданска авиация (СГА) е виновна за хаоса около фалита на Томас Кук (Thomas Cook). Според О'Лиъри службата трябва да затегне изискванията за издаване на лиценз, за да предотврати фалити на авиокомпании, предаде Ройтерс.

И макар СГА да направи всичко, за да върне в родината стотици хиляди засегнати туристи, главният изпълнителен директор на Райънеър е на мнение, че са необходими още действия, за да се избегнат на първо място фалити на въздушни превозвачи.

Как може да издадете лиценз на Томас Кук през април като годен да лети за още 12 месеца и след това той да фалира през септември. Именно с това СГА трябва да се справи, каза О'Лиъри на събитие на Ройтерс.

Решението на Великобритания да напусне ЕС няма да има дългосрочни последици за Райънеър, каза още шефът на превозвача, като добави, че страната ще трябва да сключи търговска сделка с ЕС и е нереалистично да се мисли по друг начин.

Великобритания няма избор освен Брезкит със споразумение, тъй като "твърд" Брекзит би навредил прекалено много на британската икономика.