Доналд Тръмп беше известен като бизнесмен преди няколко години, водеше и телевизионно риалити. Но направи главозамайваща кариера и вече е в Белия дом. като бизнесмен обаче далеч не е само успешен и ефективен, напротив, има провали, които водят и до банкрути на негови компании.

Спасение за Тръмп в повечето случаи е бизнесът, който той наследява от баща си-този с недвижими имоти. Точно той е нещо като въздушна възглавница, която му спестява ударът в стъклото и разбиването на главата.

Ето и някои от провалите на бизнесмена Тръмп:

1. През 2007 година Доналд Тръмп стартира бизнес под името Trump Steaks. Идеята- сандвичи, хамбургери, хот-дог и други такива варианти за бързо хапване да се продават в черни опаковки. Цената варира от 199 до 999 долара в зависимост от вложеното месо. Тръмп се появява в реклама и заявява, че това са "най-вкусните сандвичи" в света. Идеята се проваля с гръм и трясък, защото предлаганите сандвичи са били "твърде мазни" и предизвиквали болка в корема на закупилите ги.

2. В Trump Tower в Ню-Йорк има място, където се продават храна и напитки. точно там се появява и друг бизнес-проект на настоящия президент на САЩ- бутилираната вода "Trump Ice", илюстрирана с портрета на бизнесмена на етикетите си. Тръмп отново се изцепва и обявява водата за "най-добрата в света", с "най-доброто съдържание от минерали". Това обаче не убеждава потребителите, че става дума за нещо специално. така и този бизнес-проект се проваля, а водата днес може да се намери само в Trump Tower.

3. Името на отбор New Jersey Generals не е много известно. Той съществува само от 1982 до 1986 година и участва в малко популярната лига United States Football League. През 1984 година Тръмп влага 6 милиона евро. Но започва съдебни битки с NFL и в крайна сметка печели делото ,но отборът фалира и Тръмп си връща само 3 долара от инвестицията.

4. Разочарован от футбола, бъдещият президент на САЩ преминава в колоезденето и решава да конкурира Tour de France. Решава да организира свое колоездачно състезание и типично в свой стил го нарича "Tour De Trump". Но това не променя нещата, интересът на зрители и рекламодатели е слаб и всичко пропада след няколко години.

5. Кой знае защо, на Тръмп му хрумва идеята да създаде игра по примера на известния "Монопол". Убеден е, че ще победи конкурентите си и разбира се, нарича играта Trump: The Game. Идеята му е всеки играч да има 1 милион долара и да купува с тези пари недвижими имоти в Ню Йорк. Побеждава този, който вземе най-много имоти. От играта са произведени 2 милиона копия, но са продадени една 800 000. Според изпробвали творението на Тръмп, те не са изпитали удоволствие от играта, а по-скоро безпокойство.

6. Следващият провален бизнес също е образователен- създава Университетът на Тръмп. В това учебно заведение се четат лекции за пазара на недвижими имоти и как човек да спечели на него. Лектори са известни агенти, работещи в тази сфера от години, но без лиценз за преподаватели. Таксата на студент е 35 000 долара. Заради този университет срещу Тръмп се водят три дела, той е осъден заради липсата на полза от обучението и изплаща почти 25 милиона долара на 6000 свои студенти.

7. През 1990 година Тръмп се появява на първа корица на "Плейбой". Вероятно това го насърчава да създаде собствено списание, насочено към мъжката аудитория. Списанието започва да излиза през 2007 година. Съдържанието му е основно рекламно, макар че има и снимки на жени. Голяма част от написаните в списанието материали хлавят Тръмп и неговите бизнес успехи. Това явно не заинтересовало читателите и интересът към него бил толкова незначителен, че скоро издаването му приключва.

(По материали на "Финансови вести")