Бившият австрийски канцлер Себастиан Курц, оттеглил се от управлението след обвинения в корупция, ще започне работа през новата година в компанията "Тийл Кепитъл" (Thiel Capital)*, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс.

Курц е потвърдил пред вестник "Кронен цайтунг" и новинарския портал "Хойте", че през първото тримесечие на 2022 г. ще заработи като глобален стратег в компанията, основана от милиардера и венчър капиталист (инвеститор, занимаващ се с рискови капиталовложения) Петер Тийл.

През октомври 35-годишният Курц се оттегли от канцлерския пост на фона на обвинения срещу него в корупция, а в началото на този месец - и от всички останали политически длъжности, които заемаше, включително и от тази на председател на консервативната Австрийска народна партия.

Бившият австрийски канцлер е обвинен в злоупотреба с доверие и корупция, като според прокуратурата държавни средства са били използвани за тайно поръчване на манипулирани социологически проучвания, помогнали за избирането на Курц през 2017 г. за партиен лидер, а после - и за канцлер.

Курц отрича да е извършил нещо нередно.

Според портала "Хойте", който цитира източници, близки до Курц, новата му работа ще изисква той да пътува между Европа, където ще остане семейството му, и САЩ, където е базирана "Тийл Кепитъл".

Тийл, който е роден във Франкфурт, е един от основателите на "Пей Пал" (PayPal) и по политически възгледи е смятан за консерватор.

*Thiel Capital е инвестиционна фирма, основана от Питър Тийл. Централата на компанията е в Западен Холивуд, Калифорния. Thiel Capital осигурява стратегическа и оперативна подкрепа за много инвестиционни инициативи и предприемачески начинания на основателя си - Питър. Свързани организации включват Clarium, Founders Fund, Mithril, Valar Ventures и The Thiel Foundation, обобщава linkedin профила на компанията.