Веригата кафенета Costa ще бъде продаденa на американския гигант Coca-Cola за 3,9 милиарда лири (4,2 милиарда евро), съобщи днес собственикът на веригата - британската компания за хотелиерство и ресторантьорство Whitebread, цитирана от Франс прес.

Whitebread обяви в края на април проекта си да се раздели с две отделни структури от своето портфолио - евтините хотели Premier Inn и веригата кафенета Costa, представени като най-голямата верига от кафенета във Великобритания, които компанията реши накрая да продаде.

"Продажбата на Costa на Coca-Cola е нов успех в 276-годишната история на Whitebread ", изрази задоволството си генералният директор на компанията Алисън Бритън.

Тя напомни, че Whitebread е придобил Costa през 1995 година за 19 милиона британски лири. Веригата, която тогава е притежавала само 39 кафенета, след това се е развила значително във Великобритания и чужбина. Тя има общо 2400 точки на продажба във Великобритания и 1400 обекта в чужбина.

Марката управлява освен това 8000 кафе машини Costa Express, които са достъпни в супермаркетите и бензиностанциите в осем страни.

Оборотът на Costa е достигнал 1,29 милиарда лири за отчетния период 2017-2018 година, а оперативната печалба - 123 милиарда лири.

Coca-Cola попълва празнина в широкия си обхват от дейности с напитки, като слага ръка върху международна марка кафенета.

"Топлите напитки са едни от редките области в сектора, в които Coca-Cola не притежава световна марка. Costa ни дава достъп до този пазар", обясни Джеймс Куинси , изпълнителен директор на американската компания.

След обявяването на сделката акциите на Whitbread скочиха с повече от 17% в сутрешната търговия в петък.