Сътрудничеството със Сдружение "Дамски форум" (СДФ) и Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) си поставя за цел да насърчим професионалното развитие на жените в корпоративния, малкия и средния бизнес, както и да насърчим участието на жените във взимането на решения. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на днешното събитие в Министерския съвет за сключване на меморандуми за сътрудничество с двете организации.

Още снимки ВИЖТЕ ТУК >>> 

Подписването на меморандумите е сред приоритетите на правителството, отразени в програмата за управление в областта на равнопоставеността на жените и мъжете, посочи още министърът.

Предприемачеството е не просто опит за създаване на нови начинания, то създава нови работни места. От друга страна генерира доходи, насърчава креативното мислене и иновациите, коментира още Шалапатова.

По думите на министъра е важно също така успешните примери на жените предприемачи да се популяризират, "за да могат и да вдъхновяват". Шалапатова смята, че сътрудничеството между Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и гражданския сектор ще даде видимост на инициативите на активните жени, които допринасят за икономическия просперитет на страната "и променят човешки съдби със социалните каузи, на които са силно посветени".

Диана Митева, Иванка Шалапатова и Цветанка Минчева

Снимка: БТА

"И да се преборим със стереотипите, според които стартирането и развитието на бизнес все още се асоциира основно с мъжете и мъжката роля", добави министърът, цитирана от БТА. Тя посочи, че у нас и в Европа делът на жените в предприемачеството се увеличава. По думите на Шалапатова, според данни на Националния статистически институт, в България този дял е до 30%. Съизмеримо с европейско ниво обаче тя определи това като далеч от постигане на необходимия баланс.

Шалапатова посочи, че СДФ и СЖББ са членове на Националния съвет по равнопоставеността между жените и мъжете към Министерския съвет. Те са част от работната група, която подготвя транспонирането на европейската директива за подобряване баланса между половете сред директорите на дружествата, регистрирани на фондовата борса, и за свързаните с това мерки, коментира още тя.

В Националната стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете 2021-2030 г. е отбелязано, че равнопоставеността на жените и мъжете засяга всички хора и всички области на живота и икономическата активност в България. Това я прави значим фактор за доброто функциониране на обществото, за иновативна, конкурентоспособна и процъфтяваща икономика и за възходящо национално развитие, каза още Шалапатова.

Тя цитира и данни на Европейския институт за равенство между половете, които показват, че подобряването на този показател би довело до увеличаване между 6,1 и 9,6% на брутния вътрешен продукт на глава от населението на Европейския съюз до 2050 година.

Жените са безценен ресурс не само за всяка компания, но и за обществото, подчерта Шалапатова. Тя добави, че жените умеят да показват голяма готовност да се фокусират върху цели с по-висока социална ценност, отколкото към такива, които носят единствено икономически резултати. Тя обобщи, че именно отношението към социалните каузи води до социално отговорно, устойчиво и конкурентоспособно развитие на компаниите.

Председателят на Сдружение Дамски Форум Диана Митева

Снимка: БТА

"15 години активно работим за подкрепа на младите жени в сферата на образованието, подкрепа на социални каузи. Тази година в лицето на министър Шалапатова и МТСП виждаме желанието на правителството да чуе гласа на гражданското общество, каза Диана Митева, председател на Сдружение "Дамски форум". И добави, че сдружението развива менторска програма за жени. Митева изтъкна, че е изключително важно държавата да бъде на страната на младите хора, които искат да останат у нас.

"Успехите на дамите, които оглавяват компании, могат да покажат личен пример за това, че в България има възможности за развитие", смята също председателят на Управителния съвет на Съюза на жените в бизнеса в България Цветанка Минчева.

Цветанка Минчева, председател на УС на Съвета на жените в Бизнеса и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

Снимка: БТА

Пред журналисти след края на събитието тя коментира, че към правителството ще бъдат отправени конкретни искания, сред които е това да се подпомагат работещите родители. За нас е важно жените да могат да се върнат възможно най-рано на работа, така че да не пропускат развитието на техните кариери, но в същото време да отглеждат децата си, посочи Минчева.

Тя обясни, че бизнесът има предложение за това майките, които се върнат по-рано на работа, да не губят по-голяма част от парите, които биха взимали по майчинство. По думите ѝ сред исканията е и това държавата да покрива разходите за частна занималня или детегледачка при липса на редовно място в ясла или детска градина.

"Нашият фокус е към това да се подпомагат родителите, които работят, защото е важно, от една страна, да има деца, за да се развива икономиката, а от друга - за проблема с демографията", коментира още Минчева.

Снимка: БТА