Американска делегация се очаква да пристигне днес в Лондон, за да се опита да убеди Великобритания да не използва оборудване на китайската компания Хуавей (Huawei) при изграждането на своята мрежа от пето поколение (5G), предаде Ройтерс, позовавайки се на източници.

Заместник-помощникът на президента по националната сигурност Мат Потинджър също ще бъде в делегацията, посочиха източниците, без да дават подробности за тази мисия, организирана няколко седмици преди очакваното решение на Великобритания в края на януари.

С оборот от 93 милиарда долара (81,7 милиарда евро) през 2017 година Хуавей е най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване. Съединените щати обаче се опасяват, че Пекин може да използва телекомуникационната инфраструктура на компанията за шпионски цели.

Досега няма представени доказателства в подкрепа на тези подозрения, а групата многократно отхвърли обвиненията.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс заяви пред в. "Сънди таймс", че американският президент Доналд Тръмп и неговите съветници са заплашили да не предоставят някои сведения на Великобритания, ако Лондон включи Хуавей в развитието на 5Джи в страната.