Министерството на финансите на САЩ обяви, че след 30 дни ще паднат санкциите срещу компаниите En+,Евросибэнерго и UC Rusal, принадлежали досега на руския милиардер Олег Дерипаска. Трите компании са в санкционния списък от шест месеца. В същото време ограниченията срещу Дерипаска остават.

При какви условия САЩ свалят санкциите срещу компаниите, сред които и една от най-големите за производство на алуминий?

Трите компании на Дерипаска са преструктурирани и със съществени промени в корпоративното управление. В резултат те са поели задължението за прозрачност в собствеността и управлението.

Делът на Олег Дерипаска в холдинга En+, чрез който той контролираше "Русал" се намалява от 70% до 44.95%.Има и забрана този дял да се увеличава отново. Освен това, руският олигарх ще получава дивиденти само от 35% от акциите си, останалите ще бъдат предадени на тръст, който ще управлява компанията. Личният дял на Дерипаска в "Русал" ще е 0.01%.

Всички дивиденти, които той ще получава, отиват в блокираните му сметки. Олигархът се лишава и от акциите си в En+. Те ще бъдат дадени на руската банка ВТБ, която е предоставила големи кредити на компаниите му. Част от акциите ще отидат в благотворителен фонд.

В Съвета на директорите на холдинга независимите членове ще имат болшинство и ще могат да определят политиката му. Те ще бъдат назначавани със съгласието на Министерството на финансите на САЩ, а тези, които са в момента на ръководни позиции напускат.

Така на практика структурите, собственост на Олег Дерипаска вече ще са под управлението на одобрени от американските власти хора.