Правителството на САЩ се е договорило да плати на "Пфайзер" (Pfizer Inc) близо 2 млрд. д. за допълнителни 3,7 милиона опаковки от лекарството срещу COVID-19 "Паксловид" (Paxlovid), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите доставки ще допълнят закупените по-рано от американските власти 20 милиона опаковки, като се очаква те да бъдат осигурени в началото на 2023 година, посочи фармацевтичният гигант в изявление.

Администрацията на Байдън по-рано се съгласи да плати около 10,6 млрд. д. (или близо 530 долара за курс на лечение) за първите поръчани 20 милиона опаковки. По новия договор правителството ще плати приблизително същата цена за опаковка. 

Очаква се "Пфайзер", която продава и ваксината си срещу COVID-19, разработена съвместно с германската "Бионтех" (BioNTech), да надмине прага от 100 млрд. долара приходи тази година, по-голямата част от които ще дойдат от препаратите срещу коронавируса.

Миналата година концернът прогнозира, че през 2022 г. ще произведе до 120 опаковки "Паксловид".

Към 30 ноември "Пфайзер" е доставил близо 37 милиона опаковки от лекарството в 52 страни по света, включително първите 20 милиона, договорени с американското правителство.

В момента лекарството е достъпно безплатно в САЩ, където до аптеките са доставени над 9 млн. опаковки, а при пациенти са използвани над 6 милиона курса на лечение, по официални данни.

През декември миналата година използването на "Паксловид" в САЩ бе разрешено при лица над 12 години, при които има риск от тежко протичане на болестта.

При клиничните изпитвания на "Пфайзер" лекарството е показало, че намалява хоспитализациите и смъртните случаи с около 90 процента при неваксинирани в риск от тежко протичане на заболяването. При други тестове обаче "Пфайзер" не е успял да покаже, че препаратът е ефективен при хора, за които се счита че има стандартен риск, включително ваксинирани пациенти.