Администрацията на президента Тръмп е почти готова със законопроект за санкции срещу участниците в проекта "Северен поток-2". Мерките се готвят съвместно с Държавния департамент, съобщи "Уолстрийт джърнъл", като се позова на информация от висшестоящи държавни служители.

Предвижда се да се въведат ограничения за ангажираните с проекта компании. Според информацията, законопроектът ще е готов до няколко седмици. В началото на август 2017 година Конгресът на САЩ даде на Доналд Тръмп пълномощия да налага санкции на компании или физически лица, които участват в реализирането на газопровода, така че формално нещата са изчистени, коментират юристи.

Единственият неразрешен още въпрос е дали санкциите да засегнат само компаниите, участващи в строителството на "Северен поток-2" или да бъдат включени и финансиращите проекта банки и други компании. Очаква се преди внасянето на законопроекта, Вашингтон да уведимо Брюксел, тъй като засегнати могат да бъдат някои от най-големите европейски енергийни компании.