Samsung Electronics Co. трябва да плати на Apple Inc. 539 млн. долара за нарушаване на патенти, свързани с копиране на елементи от дизайна на iPhone, определиха в четвъртък федерални съдебни заседатели, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Това представлява нова победа на компанията Apple във водената от нея седемгодишна правна битка против южнокорейския технологичен гигант.

Решението на съдебното жури в американския районния съд на Сан Хосе, Калифорния, увеличи глобата от 399 милиона на 539 милиона долара, която Samsung беше осъдена да заплати на Apple преди това последно дело за спорни патенти. По-голямата част от наложената глоба, или около 533,3 млн. долара, е във връзка с нарушаване на три патента на смартфоните iPhone на Apple.

Юридическата битка премина през многобройни кръгове, след като от 2011-а година насам Apple започна да съди Samsung, твърдейки, че южнокорейската компания е откраднала ключови елементи от дизайна на iPhone, като тази битка вероятно все още не е приключила.

Междувременно истинският бум при използването на смартфони през последните години беше от голяма полза и за двете компании, като огромните печалби на Apple от продажбите на iPhone помогнаха тя да се превърне в най-високо оценената компания в света. Трябва да се има предвид, че наложената от съдебното жури глоба на Samsung от 539 млн. долара се равнява на нетната печалба на Apple за едва 3,5 работни дни през първите три месеца на тази година.

Самият размер на глобата е в средата на възможния ценови диапазон. Компанията Samsung, която преди шест години беше обвинена в нарушаване на патентите на Apple, твърдеше, че трябва да плати глоба от едва 28 милиона долара, докато американският технологичен гигант настояваше за 1,05 млрд. долара.