Полша трябва незабавно да спре експлоатацията на въглищната мина, която се намира близо до границата й с Чехия и чиито вредни въздействия върху околната среда бяха силно критикувани от Прага. Това разпореди днес Съдът на ЕС, цитиран от световните агенции и БТА.

Съдът бе сезиран от чешкото правителство, което настоя за бързо прекратяване на работата на мината. Делото ще бъде разгледано задълбочено по-късно, уточни Франс прес.

Откритата мина за лигнитни въглища в Тарнов, която работи от 1904 година, се намира в югозападната част на Полша, близо до границите й с Чехия и Германия.

Полската енергийна група Пи Джи И (PGE), която държи и експлоатира мината, планира да добива въглища до 2044-а и иска да я разшири.

Според чешките власти експлоатацията на мината има вредно въздействие върху околната среда в пограничните райони, където жителите се оплакват от шума, праха и липсата на вода.

Продължаването на дейностите по добива до произнасянето на окончателното решение може да има отрицателни последици за равнищата на подпочвените води на чешка територия, подчертава съдът.

Въглищата дават близо 80 на сто от електричество, което потребява Полша, а в минния сектор са заети близо 80 000 души. Страната предвижда постепенно да закрие мините си до 2049 година, припомня АФП.