Районният съд в Токио отхвърли днес искането на адвокатите на бившия шеф на Нисан (Nissan) Карлос Гон за прекратяване на задържането му под стража след ареста през ноември, предаде Киодо.

Това стана, след като вчера Гон се яви на открито изслушване в съда, търсейки обяснение за продължителното му задържане и обяви, че е невинен по обвиненията във финансова злоупотреба.

"Бях погрешно обвинен и несправедливо задържан въз основа на неоснователни и недоказани обвинения", каза той пред Токийския окръжен съд, цитиран от световните агенции.

"Противно на обвиненията, повдигнати от прокуратурата, никога не съм получавал никаква компенсация от Нисан, която да не е била декларирана, добави Гон. Гон, на когото се отдават заслугите за спасяването на компанията от фалит преди двайсет години, се появи в съдебната зала отслабнал, закопчан с белезници и с въже около кръста, облечен в черен костюм без вратовръзка.

Множество журналисти се събраха вчера пред съдебната зала, а 1222 души се наредиха на опашка с надеждата имената им да бъдат изтеглени за някое от 14-те места, които се раздават на случаен принцип на желаещи да присъстват в залата граждани - доказателство за огромния обществен интерес към делото. Съдебното заседание бе поискано от адвокатите на Гон, за да бъде дадено обяснение защо арестът след задържането на 19 ноември, продължава толкова дълго. Съдията оправда мярката с опасността Гон да избяга.