Базираната в Италия международна банкова група "УниКредит" (UniCredit) обяви, че през четвъртото тримесечие на предходната година е реализирала печалба в размер на 2,46 млрд. евро, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Сумата е повече от два пъти по-голяма от очакванията на анализаторите за положителен финансов резултат от 1,1 млн. евро.

Приходите на компанията от основна кредитна дейност са нараснали с 38 на сто спрямо предишната четвърт и с 43 на сто спрямо година по-рано, като причината за това са увеличаващата се разлика между лихвите и кредитите и депозитите в резултат от действията на Европейската централна банка. Така за последното тримесечие на 2022 г. банката отчита приходи от 5,72 млрд. евро спрямо прогнозата на анализаторите за постъпления в размер на 5,12 млрд. евро.

Пред акционерите в банковата група главният изпълнителен директор на "УниКредит" Андреа Орчел посочи, че ще насочи към акционерите 5,25 млрд. долара под формата на дивиденти и други инструменти благодарение на резултатите на институцията през цялата 2022 г.