Райънеър" (Ryanair) отказва да приложи декрета на италианското правителство, предвиждащ таван върху цените на самолетните билети за някои вътрешни полети, докато Брюксел не разреши спора между Рим и ирландската нискотарифна компания. Това заяви вчера шефът на "Райънеър" Майкъл О"Лиъри, цитиран от Франс прес и БТА.

"Декретът е незаконен, тъй като европейските правила предвиждат цените да се определят от пазара", каза той в интервю за италианския вестник "Кориере дела сера". ЕК "ще отхвърли италианската мярка. Очаквайки решението й, няма да се съобразяваме с подобни глупости", заяви той.

С оглед на скока на цените на самолетните билети италианското правителство на премиерката Джорджа Мелони реши в началото на август да ограничи цените на полетите за Сардиния и Сицилия "през пиковите периоди на търсене", което означава основно през лятото до максимум от "200 на сто от средната цена за тези маршрути".

"Имахме две технически заседания с министъра на бизнеса Адолфо Урсо и дори те не знаят как да приложат декрета", подчерта О'Лиъри. Самият министър "не е наясно. Те го направиха заради самото удоволствие да го направят", добави той.

"Райънеър" реагира на правителственото постановление, обявявайки в четвъртък намерението си да намали с 8 на сто предлагането на полети към Сардиния тази зима. Според О'Лиъри вътрешните полети към Сицилия също трябва да бъдат съкратени с 10 на сто.

"Трябва да намалим предлагането на вътрешни полети и да увеличим международните, които не са обхванати от декрет", обясни шефът на "Райънеър".

"По този начин цените за вътрешните полети ще нараснат , а за международните ще се понижат, което е точно обратното на това, което иска правителството", добави той.

Реакцията на правителството на Мелони не закъсня. "Италия е суверенна страна и не се подава на никакво изнудване", заяви Адолфо Урсо.

По-рано този месец "Райънеър" обяви, че през август е превозила с 12 на сто повече пътници в сравнение със същия месец на 2022 г.

Това е пореден исторически рекорд, който авиопревозвачът постига през най-натоварения за него месец, посочи на 4 септември Ройтерс.

Авиокомпанията съобщи, че е превозила 18,9 милиона пътници, с 2 милиона повече в сравнение с август миналата година и с 4 милиона повече в сравнение със същия месец на предпандемичната 2019 г.

Нискотарифният превозвач постига предишния си рекорден резултат през юли, когато е превозил 18,7 милиона пътници.

Ирландската авиокомпания обяви, че очаква броят на клиентите й през финансовата година, която приключва през март 2024 година, да се увеличи с 9 на сто до около 183,5 милиона пътници.