Активите на "Рено" (Renault Group) в Русия вече са собственост на руската държава, съобщи руското министерство на индустрията и търговията, цитирано от ТАСС и Франс прес.

"Подписани са споразумения за прехвърляне на руски активи от групата "Рено" на Руската федерация и правителството на Москва", се казва в изявление на министерството.

Акциите на завода "Рено Россия" са на 100 процента предадени на управата на Москва, а делът на "Рено" в "АвтоВАЗ", възлизащ на 67,69 на сто - на института НАМИ, посочва министерството. Останалите акции в "АвтоВАЗ" държи концерна "Ростех".

Сделката е ставала възможна след одобрение от страна на руската Федерална антимонополна служба. От "Рено" уточняват, че са си запазили опция в бъдеще отново да изкупят акциите - в срок от шест години.

Московският завод на "Рено" ще се върне към производството на легендарния модел "Москвич", написа в личния си блог кметът на града Сергей Собянин, цитиран от ТАСС.

По думите му основен технологичен партньор за възраждането на автомобилния завод "Москвич" ще стане "Камаз". Отначало ще се произвеждат стандартни автомобили, а в бъдеще ще се премине и към електромобили.

Министърът на индустрията и търговията на Русия Денис Мантуров подчерта, че прехвърлянето на дела на "Рено" в "АвтоВАЗ" ще позволи на предприятието да продължи да работи при санкционните ограничения, като същевременно запази ключови компетенции, производствен цикъл и работни места.

В рамките на съществуващите лицензи ще продължи производството на цялата гама автомобили LADA в заводите на АвтоВАЗ. Също така, автомобилният концерн ще извършва поддръжка на автомобили "Рено" на руския пазар.

Институтът "НАМИ" има значителен опит в автомобилната индустрия и разполага с модерна научноизследователска, развойна и производствена база, което ни позволява успешно да решаваме проблеми в областта на изследванията, проектирането, конструирането, разработката и тестването на превозни средства, както и производството на продукти в автомобилната индустрия, се казва в изявление на Министерството на индустрията и търговията в канала Телеграм.

"Конкурентоспособността на проектантския и инженерен екип на НАМИ е потвърдена от създаването на превозни средства под марката "Аурус" (Aurus), базирани на единна модулна платформа", подчерта ръководителят на министър Мантуров.

Фактът, че "Рено" възнамерява да спре производствените дейности в Русия, стана известен на 23 март. Френският концерн "Рено" е собственик на АвтоВАЗ от 2009 г.