Чуждестранните корпоративни активи, които са временно поставени под руски държавен контрол, ще бъдат управлявани от компании, пострадали от действията на "неприятелски" държави, заяви руският заместник финансов министър Алексей Мойсеев пред руски медии, предаде Газета.ру.

Алексей Моисеев каза, че Федералната агенция за управление на собствеността Росимущество няма да се занимава с реално управление на чуждестранни активи. Според него управлението ще се извършва от компания, която "е пострадала от неприятелски страни".

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков потвърди, че дяловете на чуждестранните акционери в руските дружества на финландската компания Fortum и германската Unipеr са прехвърлени за временно управление на Росимущество в съответствие с указ на държавния глава Владимир Путин.

По-рано Песков каза, че основната цел на указа за изземване на чужди активи е да даде огледален отговор на изземването на руски активи в чужбина. Според официалния представител на Кремъл списъкът на предприятията, които са под външен контрол, може да бъде разширен.

На 25 април руският президент Владимир Путин подписа указ, който очертава възможни ответни мерки, ако руските активи в чужбина бъзат иззети - и това показа, че Москва вече е предприела действия срещу руското подразделение на Uniper и активите на Fortum Oyj в Русия.

Росимущество заяви, че активите и на дурги чуждестранни фирми могат да минат под временен руски контрол, съобщи ТАСС. Агенцията ще гарантира, че активите се управляват в съответствие с тяхното значение за икономиката.

"Постановлението не засяга въпроси, свързани със собствеността, и не лишава собствениците от техните активи. Външното управление е временно по своя характер и означава, че първоначалният собственик вече няма право да взема управленски решения", цитира ТАСС думите на агенцията.

Международната експертна група вече обяви новия си план за действие за по-нататъшно засилване на санкционния натиск върху Русия. Ако Г-7 и ЕС приемат предложенията им, то под ударите на санкциите ще попаднат (в енергийния сектор) всички руски петролни и газови компании, сред които Газпром, Лукойл, Транснефт, Новатек, също и Газпромбанк, Росатом и др.

Списъкът подсказва, кой (кои) биха могли да поемат руските активи на оттеглилите се западни енергийни компании, като Fortum и Unipеr. 

Лидерите на Г-7 се събират идния месец в Япония и е възможно да вземат решение по въпроса за новия пакет санкции. От форума се очаква и повече яснота по идеята да се забрани целият износ за Русия. 

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че ако се въведат нови санкции Русия ще реагира, "но както винаги обмислено, последователно и премерено, ръководейки се от задачите за защита на нашите интереси, интересите на нашите граждани, за поддържане на устойчивост на националната икономика, на интересите на руския бизнес и така нататък".

Захарова добави, че новите вероятни търговски ограничения по отношение на Москва "подкопават общоприетите принципи на международната търговия". "Насрещните загуби не вълнуват (САЩ), защото те на първо място засягат държавите от Европейския съюз, а кой във Вашингтон ще мисли за някакви чужди държави", каза говорителката, цитирана от ТАСС и БТА.

В същия дух бе е и позицията на Захарова, ако се стигне до забрана на целия износ: Русия ще реагира "премерено и последователно".