Възраждане на съветските автомобилни марки "Волга и "Победа" се гласи в Русия, съобщи руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

"Мога да разкрия малко за плановете, които има нашата автомобилна индустрия. Не е тайна, че бившата площадка на Renault ще бъде използвана за производството на "Москвич". Нашите колеги имат планове да възродят например марките "Волга" или "Победа", или и двете", каза министърът в интервю за РБК.

В същото време той не уточни възможните срокове или мястото на производство на автомобилите.

Губернаторът на Нижегородска област Глеб Никитин, заяви, че неговият регион разчита на възраждането на марките "Волга" и "Победа" и е готов да предостави необходимата помощ и подкрепа за това.

С избухването на войната в Украйна много международни автомобилни компании прекратиха производството си в Русия и спряха да внасят в страната. През май бе обявено, че руските активи на френската група Renault са били поети от държавата и че производството на автомобили с марката "Москвич" е било възобновено в завода на Renault в Москва.

Автомобилите "Победа" се произвеждат в Горковския автомобилен завод от 1946 до 1958 г. "Волга" се произвежда там от 1956 г. През 2008 г. ГАЗ се опитва да започне серийно производство на Volga Siber, но производството е спряно поради слабото търсене.