Семейство Ротшилд слага край на 200-годишна ера, продавайки последните си земи в Австрия, информира Блумбърг.

Ротшилд, някога едни от най-големите финансисти на Хабсбургската империя, започват бизнес във Виена около 1815 година, което поставя началото на история, изпълнена с възходи, падения, катастрофи и войни.

Клонът на семейството, представляван от наследницата Бетина Бър, се е съгласил да продаде два доверителни фонда, които притежават около 7000 хектара гори в региона Долна Австрия, на виенската компания за опаковане Принцхорн холдинг (Prinzhorn Holdings), според източници.

Гората, около 20 пъти по-голяма от нюйоркския Сентръл парк, е част от имение, което барон Алберт фон Ротшилд купува през 1875 година. Нацистите конфискуват земята, след като окупират Австрия през 1938 година, а след Втората световна война тя частично е върната на семейството. Наследницата на Ротшилд Бетина Луръм се връща да живее там до смъртта си през 2012 година. След това два клона на семейството разделят имението, като сега и двете части са продадени на Принцхорн.

В началото на 19-и век предпремачът от Франкфурт Майер Ротшилд изпраща петимата си синове в различни европейски столици, за да правят бизнес с финансово затруднените правителства, борещи се с войни, революции и изграждане на железопътната мрежа. Фамилията разделя основните си клонове между Виена, Париж, Неапол, Лондон и Франкфурт, подкрепяйки финансово повечето кралски особи в Европа.

Във Виена през 1815 г. се установява Соломон Ротшилд и семейството бързо става най-големият финансист на Хабсбургската империя, инвестирайки в железници и металодобивни заводи, а с времето - и най-големият собственик на земи в страната.

По това време на евреите във Виена не се разрешава да купуват къщи и едва през 1843 г. на семейсвото е позволено да купи къщи в столицата на империята. През 1910 г. Алберт, внукът на Соломон, е считан за най-богатия човек в Европа.

Гората, която Принцхорн купува, е пълна с исторически постройки, издигнати преди около 120 години, и е сред най-популярните райони за планински туризъм и риболов около Виена. Компанията посочва, че макар да гледа на гората като на дълготраен актив и възобновяем източник на суровина, също така иска да запази историческите сгради и да поддържа пространствата за дейности на открито.