Руският петролен концерн Роснефт обяви днес нетна загуба от 2,1 млрд. долара за първите девет месеца на 2020 година, предаде ДПА.

Държавната Роснефт е сред най-големите компании в Русия. Лошите й резултати отразяват затрудненията пред руската икономика, която е зависима от суровините, на фона на спада в световната търговия тази година, причинен от пандемията, отбелязва БТА.

Загубата за деветте месеца до септември е резултат от отрицателния ефект на ценовите колебания, дължащи се на пандемията от Ковид-19, както и на отрицателния ефект от непарични фактори, посочи Роснефт в изявление.

Русия намали добива си на петрол тази година според споразумението с ОПЕК и други големи производители, сключено с цел да се балансира петролният пазар.

Руската икономика вече бе в затруднено положение през последните години заради санкциите на Запада, наложени от 2014 г. след анексията на Крим, отбелязва ДПА. През 2020 г. руската рубла загуби една четвърт от стойността си спрямо долара, обезценявайки се от около 61 рубли за долар в началото на годината до близо 77 рубли за долар.