Руската "Росатом" е готова да обмисли възможността за участие в изграждането на проекта АЕЦ "Белене" в рамките на международното сътрудничество, като условието е България да гарантира, че централата ще бъде печеливша, заяви директорът на руската енергийна компания Алексей Лихачев, цитиран от ТАСС и Инвестор. 

Той отбеляза, че успешното завършване на проекта без участието на "Росатом" е "невъзможно".

Според Лихачев "Белене" има потенциал за доставки и продажба на електроенергия както в рамките на България, така и на международно ниво.

В началото на март, по време на своята визита, руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че "Росатом" е готова да започне строителството на "Белене" още през 2020-2021 г.

По-рано българският енергиен министър Теменужка Петкова сподели, че България има намерение до края на февруари да започне процедура по избор на стратегически инвеститор за строителството на АЕЦ "Белене".

Страната ни се надява да построи централата за сумата от 9 млрд. евро в рамките на 8 години.

Пред потенциалните инвеститори вече са били поставени няколко условия, сред които да се използва в максимален обем вече доставеното у нас оборудване и да се продължи работа по вече одобрения проект.

Така максималният бюджет нараства до 10 млрд. долара, а срокът за изпълнение - до 10 години.