Близо един милион нови компании са били създадени във Франция през 2021 г., което е исторически рекорд, съобщи Националният статистически институт (Insee), цитиран от Франс прес и БТА.

Точният брой на учредените през 2021 г. компании е 995 868 или със 17,4 процента повече в сравнение с предходната година.

Това се обяснява с особено слабото създаване на компании по време на първия локдаун през 2020 г., която обаче също е била рекордна.

Създадените от компании нови предприятия са с 24,3 на сто повече, докато класическите еднолични компании са се увеличили само с 1,7 на сто, уточнява статистическият институт.

Най-голямото увеличение на новите компании е в сектора на домакинските услуги (+30 процента), финанси и застраховане (+30,6 процента), информация и комуникации (+25,4 на сто) и транспорт и складова дейност (+24,9 на сто). Последната категория включва и доставките по домовете, които се радваха на истински бум по време на тежките локдауни и здравната криза.

През декември създаването на нови компании е нараснало с 0,8 процента след спада с 3,6 на сто през ноември.

Миналия месец регистрациите на микропредприятия, които представляват 64,4 процента от всички компании, са се увеличили с 2,7 на сто. Класическите еднолични фирми са с 2,4 процента повече.

Силно увеличение през декември е отчетено при създаването на компании в сектора на услугите за корпоративни клиенти (+5,3 на сто) и в строителството (+5,6 процента), уточнява статистическият институт.