Семейството на покойния президент на технологичния гигант "Самсунг" Ли Кун-хи ще трябва да платят близо 11 милиарда щатски долара данъци, свързани с наследството, обявиха от компанията, съобщиха световните информационни агенции. Това е най-високата сума, плащана за данъци в Република Корея, която надвишава над три пъти общите приходи от този вид налози в страната, платени миналата година. Семейството смята да покрие дължимото на шест вноски за период от пет години, като първата вноска е дължима този месец.

Събирането на средства за данъчното задължение е ключово, за да запази семейството контрол върху бизнес империята на "Самсунг", простираща се от производство на полупроводници, смартфони и битова техника до строителство, корабостроене и застраховане, допълва БТА.

За да намали данъчното си бреме фамилията ще дари 23 000 редки произведения на изкуството на два държавни музея. Сред тях има древни корейски рисунки, книги и други културни артефакти, определени като национални съкровища, картини на съвременни корейски художници и творби на Марк Шагал, Пабло Пикасо, Пол Гоген, Клод Моне, Хуан Миро, Салвадор Дали, съобщиха от "Самсунг".

Семейството ще финансира с 900 милиона щатски долара изследванията на инфекциозни заболявания и лечението на деца с туморни и редки заболявания.

С 50%, данъкът върху наследството на Южна Корея е вторият по големина в света след Япония. За сравнение наследствата се облагат с 40% в САЩ и Великобритания и средно с 15% за Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.