Държавна поръчка за строителството на газопровода, който трябва да осигури пренасянето на руски природен газ от втората тръба на "Турски поток" през България до Сърбия, ще бъде възложена на компанията ТМК на Дмитрий Пумпянски, съобщи "Росбизнесконсултинг" (РБК), като се позова на два независими източника. Стойността на проекта е 1.4 милиарда евро.

Формално обществената поръчка в България за строителството не е приключила , но необходимостта проектът да се реализира в кратки срокове налага това решение. Руската ТМК ще осигури тръбите и вече е започнала преговори за сключване на договори със строителни компании, като се споменава и името на "Щрабаг".

Представител на руската компания е заявил пред "Росбизнесконсултинг", че в момента те не участват в проекта, но разглеждат възможностите да се включат в обявената от "Булгартрансгаз" обществена поръчка за строителството на газопровода.

Газопроводът през българска територия ще е дълъг 474 километра, трябва да доставя през България, Сърбия, Унгария до Баумгартен, Австрия руски газ. По трасето количествата са следните: България - 3.5 милиарда м3, Сърбия - 2.5 милиарда м3, Унгария - 6 милиарда м3 и 3.75 милиарда м3 - до Баумгартен.

ТМК е един от най-големите компании в производството на тръби с различна големина.  Корпорацията оперира в пет федерални области на Руската федерация, но има и сериозно присъствие в други държави, като доставя продукцията си в 80 държави.

И още няколко цифри: производството се извършва в шест страни, представителства има в 15. В Щатите корпорацията е сред първите три производителя в своята област.

Корпорацията оперира в пет федерални области на Руската федерация, но има и сериозно присъствие в други държави, като доставя продукцията си в 80 държави.

И още няколко цифри: производството се извършва в шест страни, представителства има в 15. В Щатите корпорацията е сред първите три производителя в своята област.

ТМК произвежда тръби за нуждите на населението и специални за нефтения и газовия сектор. Най-сериозните й клиенти са "Газпром нефть", " Сургутнефтегаз", " Лукойл" , "Роснефт".