Близо 250 души, ползващи туристически услуги, са засегнати от фалита на "Астрал холидейз", а 100 остават без работа. Застрахователят "Уника" е поел ангажимент в спешен порядък да заплати претенциите. Това стана ясно от брифинг на министъра на туризма Николина Ангелкова, която даде повече информация във връзка с обявяването на несъстоятелност на един от най-големите туроператори у нас - "Астрал Холидейз". Тя увери, че всички изисквания на закона за туризма са спазени от страна на "Астрал холидейз", а размерът на застраховката е 700 хиляди лева, така че ще покрие всички претенции.

По думите й застрахователят "Уника" е поел ангажимент в спешен порядък да заплати претенциите - до 2-3 дни.

"Като министерство, в рамките на нашите компетенции ще съдействаме на абсолютно всички. След пресконференцията пътувам за Германия за срещи с техния министър и ще коментират лято 2020 година", обясни тя.

Изпълнителният директор на "Астрал Холидейз" Христо Гаубачев добави, че след 20 години днес са подали молба в съда за несъстоятелност.

"Ефектът на доминото със случката с "Томас Кук" ни повлия. Ние сме платили за всички клиенти, всички чартърни полети, всички хотели и трансфери. Няма да има клиенти, които да бъдат необслужени. Клиентите, които от утре трябва да пътуват, се информират, че техните почивки са гарантирани. Всички офиси в страната ни са отворени и ще съдействаме на всички клиенти. По-малко от 200 души има със записани почивки, които тепърва трябва да осъществят. 51 човека към днешна дата са в чужбина и в България с "Астрал Холидейз". Ще съдействаме на всички клиенти. Малко под 100 човека работят във фирмата, които сега остават без работа", заяви Гаубачев и добави, че дружеството не е било готово за фалита.

Министър Ангелкова добави, че няма информация за други туроператори в подобна ситуация. "Динамиката на пазара изисква анализ, който ние правим", посочи тя.