Акциите на General Electric Co. нарастват с 11% на извън борсовата търговия на Уолстрийт, след като американският индустриалният конгломерат обяви в понеделник, че се е съгласил да продаде биофармацевтичния си бизнес Life Sciences на компанията Danaher Corp. за цели 21,4 млрд. долара в брой., съобщава агенция MarketWatch.

"Днешната транзакция е ключово събитие за нашата компания", заяви главният изпълнителен директор на GE Лоурънс Кълп. "Тя показва, че изпълняваме стратегията си, като предприемаме внимателни и преднамерени действия за намаляване на нашия левъридж (показател за отношението между заемния и собствения капитал) и за укрепване на финансовия баланс", допълни той. Между 2001-ва и 2004-а година Лоурънс Кълп беше главен изпълнителен директор на компанията Danaher.

Междувременно от Danaher Corp. заявиха, че компанията очаква да финансира сделката с 3 млрд. долара от продажби на нейни акции, чрез налични парични средства и посредством емитиране на корпоративен дълг, като сделката вероятно ще приключи през четвъртото тримесечие на 2019-а година.

Самата сделка се очаква да намали нетните приходи на Danaher Corp. с между $ 1,15 и $ 1,20 долара за акция през първата пълна година, но да увеличи коригираната печалба с между $0,45 и $0,50 за акция. Новина доведе до силен ръст на акциите на General Electric преди старта на официалната търговия на Уолстрийт с около 11% и на акциите на Danaher с 3,5%.

През последните три месеца до петък включително акциите на GE поскъпнаха с цели 34,4%, а на Danaher Corp. - с 10,8%, като в същото време индексът на сините чипове DJIA се повиши със 7,2 на сто.