Норвежки апелативен съд отхвърли днес опит на природозащитни организации да блокират решение на правителството, позволяващо петролни сондажи в нови райони на Арктика, предаде ДПА.

Ищците, сред които са Грийнпийс и норвежката природозащитна група "Природа и младеж", изгубиха делото и на по-ниска съдебна инстанция в районния съд на Осло през 2018 година.

Според тях давайки нови лицензи за геоложки проучвания в Баренцово море, правителството е нарушило член на конституцията, гарантиращ правото на здравословна и жизнеспособна околна среда.

Решението на апелативния съд в Осло е взето с единодушие. Институцията е съгласна с районния съд на Осло, че решението за концесиите не нарушава член 112 на конституцията.

Апелативният съд обаче е съгласен с ищците, че членът от конституцията също така се отнася до емисиите парникови газове от горенето на петрола и газа след износ от Норвегия.

Съдът посочва също така, че "не е сигурен дали ще бъдат открити рентабилни находища и дали решението ще доведе до емисии". В допълнение могат да се очакват нови оценки във връзка с евентуални решения за разработване на нови петролни и газови находища.

Норвежкото подразделение на Грийнпийс обяви, че ще обжалва пред Върховия съд.