Руският президент Владимир Путин обяви готовността на страната да разшири износа на торове и да си сътрудничи с всички "без изключение" партньори в тази област, съобщи ТАСС, на която се позова Газета.ру. Това заяви руският президент на среща с председателя на комисията за минералните торове на Руския съюз на индустриалците и предприемачите Дмитрий Мазепин, същевременно председател на борда на директорите на "Уралхим" (Uralchem Group). Според Путин дори неспециалистите разбират какво се случва сега на световните торови пазари.

Коментирайки работата на "Уралхим" (производител на широка гама химически изделия, включително минерални торове и амониева селитра - б.р.), Путин отбеляза, че заводът е един от най-големите производители в света както на азотни, така и на калиеви торове и амоняк.

"Знам, че работата върви, работата върви доста добре, въпреки изкуствените пречки, които се създават от някои страни", каза Путин и добави, че "само световните пазари страдат от подобни действия".

Освен това президентът възложи на Мезепин да представи доклад с оценка на ситуацията към момента.

По-рано Путин каза, че Руската федерация ще помогне на страните, изправени пред недостиг на храни.

От своя страна Мазепин изтъкна като основен проблем това, че "доста торове бяха замразени в европейските пристанища". В портовете на Естония, Латвия, Белгия и Нидерландия залежават около 262 000 тона тор на "Уралхим-Уралкалий"", добави бизнесменът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Блокираните количества в Европа на руските производители на торове "Акрон" и "Еврохим" са съответно 52 000 тона и почти 100 000 тона.

Товарите са блокирани заради санкциите на ЕС срещу бившите собственици на компаниите, сред които е и Мазепин. "Уралхим-Уралкалий" обяви на 12 ноември, че се е договорил с Нидерландия, Естония и Белгия да доставя безплатно торове до африкански страни.

Мазепин също така поиска допълнителна помощ от Путин за възобновяване на руския износ на амоняк по тръбопровод, минаващ от Русия през Украйна, и стигащ до бреговете на Черно море.

Износът на амоняк, използван за производство на торове, не беше част от подновяването през миналата седмица на черноморската сделка, позволяваща доставките на зърно от Украйна, въпреки че ООН (под чиято егида бе постигната сделката) беше оптимистично настроена, че Москва и Киев могат да се споразумеят по въпроса.

Путин е коментирал износа на амоняк, като е казал, че руските власти ще работят с колегите си от ООН за разрешаване на казуса, след което е добавил: "Ще видим какво ще излезе от това".

Украинският президент Володимир Зеленски през септември съобщи, че ще подкрепи възобновяването на износа на амоняк през Украйна, само ако Кремъл върне украински военнопленници - идея, която Русия отхвърли.