Американският технологичен гигант "Епъл" (Apple) обяви днес по-големи от очакваното оборот и печалба за тримесечието от октомври до декември, след като високите продажби на "айФон" (iPhone) в Китай са компенсирали затрудненията с веригите за доставки, предаде Ройтерс.

Цената на акциите на компанията е спаднала с близо 10 процента от началото на годината с реорганизацията на инвестиционните портфейли, тъй като инвеститорите обръщат гръб на най-силно поскъпналите по време на пандемията книжа и предпочитат по-малко рискови активи.

Генералният директор на технологичния концерн Тим Кук предупреди през октомври, че недостигът на полупроводници засяга практически всички продукти на марката и може да доведе до 6 милиарда долара загуби от продажби, припомня БТА.

Финансовият директор Лука Маестри заяви пред Ройтерс, че отражението на недостига всъщност е още по-голямо от тази оценка, но подчерта, че очаква положението да се подобри през първите три месеца на 2022 година.

Малко от конкурентите на американската компания пуснаха нови продукти през празничния сезон и "айФон 13" даде силен тласък на продажбите на "Епъл", които са достигнали 71,6 милиарда долара за месеците от октомври до декември - 9 процента увеличение спрямо същото тримесечие на 2020 година и много над очакванията на Уолстрийт.

Делът на "Епъл" на китайския пазар на смартфони е достигнал 23 процента през последните три месеца на миналата година, което е рекордно равнище. Американският гигант оглави отново класацията по продажби в страната за първи път от шест години.

Оборотът на "Епъл" за отчетния период е бил 123,9 милиарда долара (+11 на сто на годишна основа), силно надминавайки очакваните 118,7 милиарда. Печалбата на акция е достигнала 2,10 долара спрямо очакваните 1,89 долара.