Руска държавна комисия е одобрила продажбата на трите завода на шведската мебелна компания ИКЕА (IKEA) в Русия на двама местни купувачи, съобщи зам.-министърът на промишлеността и търговията Виктор Евтухов, цитиран от Ройтерс и БТА.

След началото на руската инвазия в Украйна стотици западни компании напуснаха Русия, но продажбата на местните им активи се затруднява от разпоредбата, че за сделки на фирми от "неприятелски" държави е нужна разрешението на специална правителствена комисия, отбеляза Ройтерс.

Пред в. "Известия" Евтухов е посочил, че производителят на кухни и кухненско оборудване "Слотекс" и производителят на дървесина "Лузалес" ще придобият фабриките на ИКЕА. Те ще продължат да работят и ще продават на руския пазар, заяви зам-министърът.

По думите му руските и шведската компания трябва да се уточнят по параметрите на сделката. И трите компании запазиха мълчание по въпроса.

ИКЕА затвори магазините си в Русия през март миналата година и обяви, че ще продаде производствените си мощности. През лятото (през месец юни) компанията за кратко отвори отново магазините си, за да разпродаде останалата там стока. На много ниски цени минаха продажби в интернет.

Тогава за купувачи на активите на IKEA в Русия се споменаваха руските вериги магазини "Твой дом" (Твой Дом) и "Хоф" (Hoff).