Среща на представители на свързания с България бизнес в Република Северна Македония организира Посолството на България в Република Северна Македония в съорганизаторство с Македоно-българската стопанска камара, предава кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.

Статистиката показва, че България е 5-и по ред външнотърговски партньор на Северна Македония, вторият по големина износ на Северна Македония се осъществява в България, българските преки инвестиции в Северна Македония надхвърлят 270 млн. евро, а през 2022 г. стокообменът между двете държави страни превиши 1 млрд. евро.

"Последните три години поставиха пред предприемачите от нашите страни множество предизвикателства. Започвайки от необходимостта да се работи в пандемична обстановка, преминавайки през рецесия, суровинна и енергийна криза. Много от тези негативни икономически тенденции и до момента не са затихнали, но благодарение на инициативността и упоритостта на такива като вас, двустранните бизнес партньорства се съхраниха и продължават да бъдат крайъгълен камък и мерило за нормалност в отношенията между България и Северна Македония. Именно благодарение на устойчивостта на икономическото сътрудничество между компаниите ни, кризите се превърнаха във възможности и възстановяването на търговската динамика между нашите две страни стана факт", каза в началото на срещата ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Северна Македония Красимир Драгнев, който съобщи, че на 7 декември, по инициатива на министерствата на външните работи на двете държави, в София, ще се проведе Българо-македонски бизнес форум.

Такъв форум през миналата година се проведе в Скопие и беше открит от министрите на външните работи на България Николай Милков и на Република Северна Македония Буяр Османи, а основен партньор при организирането на бизнес делегацията от Северна Македония тази година ще бъде Македоно-българската стопанска камара.

Посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов благодари на поколенията основали, развили и утвърдили Камарата, изразявайки убеденост, че с амбициозната си програма новоизбраният председател Биляна Митева ще успее да направи камарата "по-жива, динамична и много по-отворена към всички стопански субекти, което ще засили връзките между България и Северна Македония".

"Пред мен стои отговорна задача, защото Македоно-българската стопанска камара, която съществува от 2011 г., е имала много успешни проекти и за да бъдат надминати те разчитам на сътрудничеството на бизнес сектора и на институциите в двете държави за развитие и преодоляване на всички бариери, които е имало или има пред бизнеса. Научена съм да работя в екип и бих искала да се сплотим, и всеки, който иска да работи за развитието на бизнеса между нашите държави и да бъде част от моя екип , защото всички заедно можем да бъдем по-успешни", посочи в изявлението си Митева.

"Данните от НСИ за първите девет месеца на годината показват, че в сравнение с 2022 г. износът от България към Република Северна Македония е увеличен с 22 процента, а износът от Република Северна Македония към България е увеличен със 7 процента. Мисля, че не само ще надминем стокообмена от 1 млрд. евро, които постигнахме миналата година, но ще имаме и нови, по-високи стойности. Има много задачи за решаване и основната е свързването между двете държави във всички аспекти. Географията не се мени и независимо от политиката ние ще продължим да бъдем съседи и да имаме нужда от връзки помежду си, а бизнесът го показва най-добре", посочи пред присъстващите десетки представители на бизнеса и гости на събитието посланикът на страната ни в Северна Македония Ангел Ангелов.