Пожар в склад на производителя Jim Beam в щата Кентъки унищожи близо 40 000 барела бърбън - щети, които могат да доведат до загуби за стотици милиони долари за компанията, съобщава Bloomberg.

Два склада на компанията са се подпалили във вторник, единият от които е бил напълно унищожен, съобщава Дрю Чандлър, директор по управление в извънредни ситуации на окръг Удфорд. По думите му щетите върху втория склад са били ограничени само до външната му част.

"След пожара сред отломките са останали непокътнати барели, но те вече не са подходящи за консумация", допълни Чандлър.

Говорител на компанията майка Beam Suntory не коментира непосредствено случая.

От фирмата не съобщават точно колко бутилки уиски са били загубени, но според съобщения от един барел се произвеждат между 150 и 210 стандартни по размер бутилки.

Инцидентът може да доведе до загуби на бърбън на стойност между 90 млн. и 300 млн. долара, показват изчисленията. Все още не е ясно какъв вид бърбън точно е бил съхраняван в пострадалите складове.

По думите на Чандлър пожарът в първия склад е горял по-продължително, тъй като използването на маркучи в гасенето може да доведе до замърсяване на близката река, която захранва обект за питейна вода.

Според него причините за пожара все още не са известни, но "времето би могло да бъде фактор", защото в района са падали мълнии.