Полската служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) глоби днес полското подразделение на португалската компания "Жерониму Мартинш" (Jeronimo Martins), собственик на най-голямата верига за търговия на дребно на хранителни продукти "Биедронка" (Biedronka), със 723 милиона злоти (197,94 милиона долара) за несправедливо извличане на печалба за сметка на доставчиците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Доставчиците са били уведомени, че от тях се изискват намаления, едва след подписването на договорите, извършването на доставките и плащанията, в нарушение на добрите практики и законовите изисквания, съобщи полският антимонополен орган в комюнике.

Това води до неочаквано понижение на цените за доставчиците, спад в печалбата и маржините, което прави бизнес планирането значително по-трудно, уточни службата за защита на конкуренцията и потребителите в комюнике, публикувано на сайта й.

"Жерониму Мартинш Полша" (Jeronimo Martins Polska) е спечелил над 600 милиона злоти от въпросните практики през последните три години, допълни антимонополният орган, като практиките са засегнали над 200 компании, повечето от които доставчици на плодове и зеленчуци.

"Биедронка" не е отговорила засега на молбата за коментар на Ройтерс, отбеляза агенцията.