Шведската оръжейна компания "Сааб" обяви днес подписването на договор на стойност 620 милиона евро за доставка на два кораба за военно разузнаване на Полша на фона на нарастващото напрежение с Русия в Балтийско море, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Очаква се корабите да бъдат доставени "през 2027 г.", се казва в изявление на компанията.

Тези съдове са специализирани в електромагнитно разузнаване и прехващане на сигнали (SIGINT), посочва "Сааб". Такива военни кораби "се използват за събиране на данни, като се използва целият спектър на морското разузнаване", заяви шведската група.

"Сааб" ще бъде главен изпълнител на договора за проектиране и производство на корабите, но те ще бъдат произведени в Полша в корабостроителница, собственост на подизпълнителя "Ремонтова шипбилдинг".

Решението беше взето на фона на нарастващото напрежение в Балтийско море след нахлуването на Русия в Украйна, особено около руския анклав Калининград - силно милитаризирана зона, разположена между Полша и Литва.

В края на септември саботажът на подводните газопроводи "Северен поток" 1 и 2, свързващи Русия и Германия, също превърна Балтийско море в център на международно напрежение.

Когато кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО бъдат одобрени, всички крайбрежни държави извън Русия ще станат членове на Алианса. Смятано за "съветско езеро" по време на Студената война, когато само Дания беше член на НАТО, Балтийско море се превърна в "езеро на НАТО", казват експерти. След разпадането на Варшавския договор, Полша се присъедини към съюза през 1999 г., а Естония, Латвия и Литва - през 2004 г.